september, 2009

Wim Boode

Espelo Online belde me op of ik iets op wilde schrijven voor ”In de Pen”, wat ik toegeschoven kreeg van Jenny Meuleman-Volkerink, oftewel Jenny van Kappers Hendrik; waarvoor bedankt.

Even voorstellen: Ik ben Wim Boode, maar velen noemen mij ook wel ”De Bone”.
Ik was de 2e zoon van Jan van Mans en Dika Willemink uit Bathmen.
We zijn met ons drieën. Onze Herman de oudste en geleerdste is getrouwd met Bertha Fikkert en woont in Dijkerhoek en onze Annie; de netste is getrouwd met Geert Jonkman en wonen in Holten.
Net zoals vele anderen heb ik ook ontzettend vele en mooie herinneringen overgehouden aan de Bosschool hier in Splo.
De eerste 3 klassen met Juffrouw van de Ridder en de laatste 3 klassen met Meester Hol.
Z’n favoriete vakken waren o.a. geschiedenis, aardrijkskunde, dia’s vertonen van z’n Joegoslavië, vertellen van Mickey Mouse en gymnastiek; wat in die tijde uitmonde dat de Bosschool regelmatig bovenaan stond bij de sportdagen in Holten.
En ook niet te vergeten de legendarische voetbalwedstrijden op ’t Veldje tegen o.a. aartsrivaal Dijkerhoek.

Na de Bosschool met succes en heimwee te hebben afgelegd ben ik naar de Lagere Landbouwschool in Bathmen geweest.
Ook hier na 4 jaar ”afgestudeerd” en voor de keuze gesteld; door te leren of aan het werk.
Aangezien mijn aktetas helemaal kapot was, was de keuze snel gemaakt.
3 Dagen in de week ging ik bij boer Fam. Braakman in Verwolde in Laren aan ’t werk en 2 dagen bij boer en veehandelaar Fam. Holterman (Liezen) in Holten.Na 3 jaar bij fam. Braakman te hebben gewerkt, opgezegd en helemaal in dienst gekomen bij de Fam. Holterman voor het verzorgen van de melkveestapel en het transporteren per vrachtwagen van alle 4-voeters.
In die periode ook mijn vrouw Bertie Veneklaas Slots uit de Beuseberg leren kennen bij De Waag in Holten en De Wippert in Laren.
In juni 1983 getrouwd en ± 5 jaar gewoond aan de Liezenweg in Holten in een huisje van de fam. Holterman.
In januari ’86 werd onze 1e zoon Jan geboren na een zeer moeilijke bevalling, waarbij hij onderandere zuurstofgebrek had opgelopen met als gevolg hersenbeschadiging, waardoor zwaar gehandicapt.
Hij mocht slechts 5 jaar oud worden.
Hierna hebben we gelukkig nog 2 gezonde jongens gekregen: André in 1991 en Hendri in 1994.

In 1988 kwam mijn vader vrij plotseling te overlijden en besloten we naar het ouderhuis in Espelo te gaan, om een nieuw dubbelhuis te bouwen met moeder.
Het oude huis is blijven bestaan, en wordt nu nog regelmatig gebruikt als "Jeugdhonk", waar we met onze vriendjes even bijkletsen onder genot van hapjes en drankjes.

Na een periode van ± 20 jaar bij de Fam. Holterman, kwam wegens bedrijfsbeëindiging en overname daar ook een eind aan en moest ik ander werk opzoeken. Als vrachtwagen bulk chauffeur kwam ik bij H. Bieleman Veevoeders, uit Dijkerhoek en bij Booijink Veevoeders uit Raalte terecht (valt goed te combineren) en wat ik nu nog steeds doe.
Verder wens ik iedereen het aller goeds te en de hartelijke groeten van Wim Boode, Espelodijk 11.

Ik geef de pen nu door aan oud buurmeid Dinie van de Krieger.

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.