september, 2010

Willy Tuitert-Boode

De pen die Annie aan mij doorgeeft, dank daarvoor, is dus nu bij mij!

Ik ben Willy Boode, oudste dochter van Johan Boode (van Niemeijer) en Aaltje Aalpol. Geboren op 22 januari 1960.
Vroeger woonde ik op Espelo 65, nu wonen mijn ouders en mijn zusje Diny en haar gezin nog steeds op mijn geboorteplek, inmiddels omgedoopt naar Okkenboekseweg nr. 1.
Zelf woon ik in Holten, op Erve Broekhuis.
Ik ben getrouwd met Gerard Tuitert, en heb een zoon van 24, Ruud en een dochter van 19, Merel.
Als kind speelde ik vooral met Annie Boode.
Annie woonde een klein stukje achter ons, en behalve buurmeisjes zijn we ook achternichtjes en vriendinnetjes.
Toen ik als 6 jarige op de Espelose school mocht beginnen had ik daar eigenlijk nog niet zo veel zin in.
Jantina Toorneman nam mij op sleeptouw.
Elke ochtend kwam ze langsfietsen en ik moest mee, zin of geen zin, doorfietsen om op tijd op school te komen, in de klas van juffrouw v.d Ridder.
Na eerst een moeizame maar later toch een hele leuke lagere schooltijd komt dan het moment dat je horizon groter wordt, je gaat naar een school in het dorp!
De LHNO. Het begin van de lagere school vond ik niet leuk, maar het begin in Holten vond ik nog erger…. mijn hemel wat heb ik een heimee gehad naar de knusse sploseschool.
Maar goed alles went. Na 4 jaar een diploma gehaald, en daarna naar Deventer voor de vervolgopleiding aan de Detailhandelschool.
Ik werkte al een poosje bij de winkel en het cafe van de fam. Visser in Okkenbroek om wat bij te verdienen. Deze werkplek werd daardoor ook mijn stageplek.
Hoewel ik dit werk niet zag als mijn toekomstbaan, heb ik wel de opleiding afgemaakt, en ben daarna ook nog even blijven werken bij Visser.
Niet lang na het halen van mijn diploma kwam de omslag.

Ik solliciteerde als tandartsassistente bij tandarts Groot in Holten (en dan te bedenken dat ik hard naar huis ben gefietst toen op de espelose school de tandartswagen stond geparkeerd, zo bang was ik ervoor!). Na het gesprek durfde ik toch niet, en heb afgezegd. Paar dagen later, ik was bij Dinnie Meilink op de verjaardag belde dhr. Groot, hij wilde toch per se een splose assistente.

Dus op mijn 19e ben ik hier gaan werken. Met veel plezier.
Pieter Willem de jongste zoon van Groot stond toen nog in de box, maar toen hij wat ouder was nam ik hem tussen de middag wel eens even mee naar mijn huis.
Mocht hij even koeien kijken, en rennen naar de hooibergen. Op latere leeftijd heeft ook hij Espelo ontdekt, en een heleboel splooder zullen hem ook wel kennen.
Ik ben getrouwd 1981 met Gerard en we zijn gaan wonen in Holten, aan de Vixseboxsestraat. Na 5.5 jaar werken wilde ik graag wat minder uren draaien, maar toen was parttime werken nog niet zo normaal als nu. Ik ben toen gestopt met werken, 1 jaar later is mijn zoon geboren.
Na een jaartje alleen moeder te zijn geweest wilde ik heel graag weer werken, daarom ben ik in 1987 begonnen bij dierenartsenpraktijk Minnema, waar ik nu nog steeds werk.
Ondertussen nog verhuisd naar het Kollingserf in Holten, waar ik tegenover Herman van de Hommelte (Krikkink) en Marietje Rensen kwam te wonen, dus konden we gezellig samen herinneringen delen aan onze splose jeugdjaren.
Kort nadat ik bij dierenartsenpraktijk Minnema kwam werken kreeg ik een collega, en jawel ook een Splose; Joke Stevens (Joke van Appa).
Samen werken we er nu zo’n 23 jaar. Na een fusie heet de praktijk nu Dierenkliniek Deventer.
En sinds een aantal jaren woont ook dierenarts Minnema in Espelo!
Ik werk nu zo’n 28-30 uur per week, en verder vermaak ik me met (klei) boetseren, bij Gerrie Oplaat.
Muziek luisteren, schilderen en bloemschikken vind ik ook erg leuk.
Espelo loopt dus nog altijd als een rode draad door mijn leven.
Mijn familie woont er natuurlijk nog, de optocht, het kerstfeest, de lampionoptocht, altijd is het weer leuk om iedereen terug te zien.
Naar Espelo gaan is thuiskomen!

Ik wil de pen graag doorgeven aan Jantina Toorneman. 

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.