juni, 2005

Willy Bouman

Ik ontving de pen van Willemien van de Biester, waarvoor mijn hartelijke dank.

Ik ben Willy Bouman, geboren Reilink van Achter uut de Diek op 4 juni 1964. Ik ben de derde in de rij na Egberdien en Anton. Vader Henk en moeder Mine zorgden voor ons en opa en opoe woonden bij ons aan de andere kant van de boerderij.
In mijn kleuterjaren speelde ik veel met Wim Lubbersen, waarvan mijn opoe zei dat hij ’zo’n mooi roond kuppie’ had. Ook hebben we veel opgetrokken met de familie MeilinkJohan, zoals Dinie en Henkie.

In de eerste klas van de Bosschole kwamen daar Ina Ulfman, Frida Krikkink, Marian Baltes, Ria Jansen en Dinie Boode bij. We waren nog pas op school of Jannie Tuitert (ook al geschreven in ‘de Pen’) vroeg of haar kleine zusje Jetta ook vriendin met ons kon worden. Natuurlijk kon dat en zo waren we met ons zessen. Later hebben we ons Splo Deern’s genoemd met een heus eigen Pop-foto t-shirt met deze titel op de achterkant.

Schoolcarriere.

Ik heb goede herinneringen aan de tijd van de Bosschool. Juffrouw Keestra, waar we na het 100-jarig jubileum nog op bezoek zijn geweest. En Meester Hol. Bij juffrouw Keestra moesten we handwerken; breien met verroeste naalden, zo stonden we de helft van de tijd naalden te schuren boven de prullenbak, van breien kwam niet zoveel. Aan meester Hol heb ik goede herinneringen hoewel ik weet dat hij dat lang niet bij iedereen heeft. Ik was een goeie leerling en had op die manier ‘privilege’s’ (denk daarbij aan het dweilen van de hal na een regenachtige pauze). Natuurlijk was er ook kattekwaad, stiekum roken in de hut, stiekum naar de donkere dennetjes of naar de hoge heuvels (zijn deze heuvels nu gekrompen?). Al met al een fijne plek om je jeugd door te brengen.

Na de bosschool ben ik naar de Scholengemeenschap in Holten gegaan alwaar ik mijn HAVO diploma haalde. Daarna naar Zwolle naar de opleiding tot doktersassistente. In 1983 heb ik mijn eerste baan gekregen bij de GGD Gemeentekring Almelo, daar werd ik doktersassistente bij diverse artsen voor bedrijfsgezondheidszorg. Toen ik in verwachting was van ons eerste kind ben ik gepstopt met werken om full-time moeder te zijn; geweldig. Na 7 jaar ben ik weer ingetreden in het arbeidsproces en ben ik als doktersassitente werkzaam bij de GGD Gelre-IJssel in Deventer; ik doe daar Jeugdgezondheidszorg (denk daarbij aan de schoolarts). Ik zie veel ouders met kinderen met of zonder problemen, medisch, sociaal of opvoedkundig. Ook zien we pubers (klas 2 voortgezet onderwijs). Mijn (onze) taak is om met de schoolarts deze mensen te verwijzen naar de juiste hulp. Het is een prachtige baan, je hebt veel contacten met scholen, leerlingen en ouders. Een ander pluspunt is dat we in de schoolvakanties niet op school kunnen werken en zelf ook vakantie hebben.

Splo versus Nieuw-Heeten. Op 17 september 1987 (het jaar van het grootste paasvuur) heb ik Espelo verlaten, op die dag trouwde ik met Evert-Jan Bouman (van de dominee uit Okkenbroek) en gingen we in Nieuw-Heeten wonen in het huis van Bernard Muckelmann, die een winkeltje in manufacturen had. We kregen 2 dochters, Eline en Ilse die inmiddels 13 en 11 jaar zijn. We hebben een hond, Tosca, een konijn en een cavia. Evert-Jan en ik toeren graag met de motor, een BMW uiteraard, we doen dat o.a. bij de jaarlijkse sploder motortoertocht en bij OMA (= Okkenbroekse Motorcycle Association). Verder is Evert-Jan altijd te vinden op Apple Rock samen met Gijs, Toorneman en consjorten.

Evert-Jan verdient zijn brood (en wat lekkers erop) in de ICT. Hij heeft 20 jaar bij Kluwer in Deventer gewerkt en nu sinds 1 jaar bij CSC, een ICT-bedrijf in Apeldoorn.Tot op heden wonen we nog steeds met veel plezier in Nieuw-Heeten en zoals Willy Oosterhuis eens zei voor TV-Oost: je thuis is waar je kinderen opgroeien. Dat kan ik van harte onderschrijven. Toen Evert-Jan en ik dit huis wilden kopen zei mijn moeder;" wat wuj toch in niej heet’n doon tussen al die roomsen?’ Het leek ons een gezellig dorp met veel verenigingen, dicht bij Splo dus een ideale plek om te wonen. De koop is dan ook doorgegaan. Nu wonen we al 17 jaar hier en men vraagt mij wel eens: voel je je sploder of nieuwheetenaar? Ik denk dat dat laatste van toepassing is. Wij voelen ons vreselijk thuis hier, we staan miden in de gemeenschap en men accepteert je wanneer je jezelf open stelt. 

In de tijd dat wij hier wonen is Splo en Nieuw-Heeten dichter bij elkaar gekomen, de carnavalsvereniging uit Nieuw-Heeten verzorgt het tappen op Splose Feest ( met het jubileum van de Carnavalsvereniging hebben enkele personen uit Splo hier geholpen met tappen als wederdienst), kinderen uit Nieuw-Heeten gaan in Splo naar de keet en bij activiteiten zie ik steeds meer dat Splo en Nieuw-Heeten zich mengt. Dat doet me deugt. Ik ben iemand die zich graag met dingen ‘bemoeit’ (zit in de familie) en in die zin dan ook in diverse besturen en werkgroepen actief (geweest). Ik heb een aantal verenigingen/stichtingen van binnen gezien, zoals de sportvereniging, peuterspeelzaal, en het Timmermanshuis (ons dorpshuis) en Sociaal Cultueeel Werk. Je rolt van het een in het ander wanneer men weet dat je je graag inzet voor de gemeenschap. Ik speel graag toneel; in mijn jonge jaren bij de E.J.V. (zie foto)en de Splose Revue. Nu ben ik al weer zo’n 16 jaar lid van de Toneelvereniging SPOTS te Nieuw-Heeten. Dit jaar bestaan we 25 jaar en spelen op het sportpark een Openluchtspel: De legende van het Galgenveld. (zie www.toneel-spots.nl )

Afsluiting.

Ik kom gelukkig nog veel in Splo, bij mijn moeder en Anton en Anke. Mijn vader heeft me nog een stukje grond nagelaten (de kalverweide en het hazenbosje). Zo heb ik toch nog een stukje Splo in mijn bezit. Ik tuinier daar graag en geniet van de vrijheid, de kieviten in het voorjaar en de hooilucht in de zomer.

Wie krijgt de pen?

Het was leuk om een stukje voor de splose site te maken en wil de pen doorgeven aan Johan Bekkernens, een klasgenoot van de Bosschool en wonende te Heeten ( de sportieve rivaal van Nieuw-Heeten).

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.