maart, 2002

Sabine Bakker

In oktober 2001 werd ik door Toosje Kappert gevraagd voor ‘In de Pen’. In januari 2002 moest het af zijn. "Tijd zat", dacht ik.
Nou, het is vandaag 31 januari 2002, dus dat kan dan nog net. (Dit schetst gelijk een deel van mijn karakter: alles op het laatste moment - foto's volgen nog.)

Goed, een stukje over mezelf dus.
Ik ben Sabine Bakker, en in tegenstelling tot mijn voorgangers in deze rubriek, ben ik niet geboren in Espelo of omgeving, maar in Den Haag.
Een vraag die mij dan ook talloze keren is gesteld, ligt voor de hand: "Hoe komt iemand uit Den Haag nou in Espelo terecht?"

Mijn vader, Peter Bakker, kwam eind jaren 30 met zijn ouders en zusje op vakantie in Holten. Zij logeerden in het huis ‘De Reehoek’ op de Holterberg, en kwamen op die manier in contact met Piet Bos, die in die tijd bezig was met het oprichten van een museum met geprepareerde dieren (nu Natuurdiorama Holterberg).
Piet en mijn vader raakten bevriend, en vanaf dat moment reisde mijn vader vanuit Groningen, waar hij studeerde, regelmatig naar Holten.
Hij logeerde dan bij Piet Bos, die in een jachthut woonde aan de Dammerweg, nu Valeweg.
Na het overlijden van Piet Bos kwam dit huis leeg te staan, en kreeg mijn vader in 1965 de kans het te kopen.
Zodoende kwamen wij regelmatig (praktisch elk weekend en elke vakantie) naar Espelo om hier de boel onveilig te maken.
Jaar in, jaar uit, trok ik dus heen en weer tussen Den Haag en Espelo, totdat Kees Bos mij belde met de vraag of ik bij hem in zijn museum wilde komen werken. Aangezien ik een jaar daarvoor mijn jachtakte had gehaald, en hier en daar eens meemocht op jacht, was dit een aangename aanvulling op mijn interesse in de natuur. Dit aanbod nam dus ik uiteraard met beide handen aan, en zo kreeg ik de kans om (zwaar gesubsidieerd door mijn vader) ‘op mezelf’ te gaan wonen in een prachtige omgeving.

Na 2 jaar leerde ik Henk Soer kennen. Hij is een geboren en getogen Holtenaar, maar vond de afstand Holten – Espelo zo groot, dat hij maar gauw bij mij introk.
Zo’n 5 jaar geleden vonden wij het tijd om zelf een huis te kopen, maar in Espelo was helaas niets te vinden. Dus weken wij uit naar Loo Bathmen.

Ruim anderhalf jaar geleden werd ons leventje op zijn kop gezet door de komst van ons dochtertje Eva. Sinds die tijd vul ik mijn dagen met voorlezen, puzzeltjes maken, luiers verschonen, Teletubbies kijken en ga zo maar door.
Gelukkig houd ik zo af en toe nog wat tijd over om te werken, want ik werk nog steeds bij het museum waarmee het verhaal "Hoe komt een Haagse Bakker in Espelo terecht?" begon.

Ik wil nu graag de pen doorgeven aan de vroegere buurman van Henk, Gerrit Rensen, want ik heb het idee dat hij wel wat kleurrijke verhalen kwijt kan.

Sabine Bakker

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.