november, 2017

Jos Steegink

Hallo Allemaal!

Mijn naam is Jos Steegink. Geboren op 27 December 1985 te Espelo. Uit een gezin van 4 kinderen ben ik de 2e. Opgegroeid op de boerderij, wat tot op de dag van vandaag mijn lust en mijn leven is.

Op 4-jarige leeftijd op naar de Bosschool met de fiets. In groep 1 en 2 onder begeleiding van juffrouw de Jong. Daarna groep 3,4,5 wisselde af met juffrouw Kolk en juffrouw de Jong. In groep 6,7 en 8 werd meester van’t Holt de hoofd van de school. Op de weg naar huis vaak door het Sploderbos gefiets. Afgestudeerd van de Boschool in 1998 samen met Petra Arfman, Gerrit-Jan ten Dam en Marlon Marsman.

Na de lagerere school ging ik naar de Waerdenborch in Holten. Na 4 jaar Havo ben ik afgestroomd naar de MAS in Almelo. Ondertussen hadden we in Splo een kamaraden groep gevormd: “De Buurtjes” met o.a Erwin, Gerrit-Jan, Jan-Willem, Sander, Mark, Jeroen uit Holten, Marlon, Leontien en Margien. Heel veel plezier gehad die tijd. Elk jaar op vakantie met elkaar en natuurlijk het uitgaansleven en de keet bij Tine in het bos!

In het 3e jaar van de MAS moest ik een buitenlands stage doen. Via via ben ik aan een adres gekomen in Alberta, Canada. Voor 3 maand naar Canada in 2005. Daar gewerkt op de boerderij van mijn toekomstige schoonouders. En heb ik mijn vrouw Janneke Hondebrink leren kennen. Meteen verliefd maar we wisten nog niet hoe onze toekomst eruit zag. Terug in Nederland heb ik de MAS afgerond in 2006. Naar heel wat heen en weer gevlogen dat jaar heb ik besloten om te proberen een toekomst op te bouwen in Canada.

Januari 2007 ben ik vertrokken naar Canada. Dat zelfde jaar zijn we getrouwd en ja weer terug in Nederland..

Nu woon ik al bijna 11 jaar in Rocky Mountain House op een melkveebedrijf met 130 koeien en bijbehorend jongvee en zo ongeveer 200 hectare dat wij bewerken. Het meeste daarvan kuilen wij in en gebruiken het als ruwvoer. En een gedeelte verbouwen wij gerst om te combinen. Een normaal jaar hebben wij maar 2 snedes door een vrij kort groei seizoen. Wij doen het bedrijf samen met mijn schoonouders. Wel een ander klimaat hier, de winters zijn lang en kunnen ook koud zijn en vaak aardig wat sneeuw. Maar daar wen je wel aan. Het landwerk doen we allemaal zelf. Mijn schoonvader is handig met de machines en ook Janneke’s broer Harmen springt ook geregeld bij. En ik ben meestal te vinden in de stal. Daar houd ik mij bezig met de gezondheid, welzijn en de fokkerij van de koeien en het jongvee. Het boerenbestaan geeft ons nog heel veel perspectief voor in de toekomst en er is nog genoeg ruimte om uit te breiden. Ik voel me hier nu als een vis in het water. In het begin was het niet altijd even gemakkelijk, met name het gemis van de naaste familieleden en de Sploder gemeenschap.

Inmiddels hebben wij 4 kinderen: Brent (9), Julie (7), Owen (5) en Lexie bijna 2 jaar. De kinderen zijn ook al heel actief op de boerderij en vinden het prachtig om mee te rijden op de trekkers en hakselaar en te helpen met de dagelijkse werkzaamheden. De kinderen kunnen het splose dialect goed verstaan alhoewel ze toch Engels talig zijn.

Wij hebben hier een leuke vrienden kring opgebouw. Ook ben ik actief in het kerkelijk leven. Ik ben de organist van de plaatselijke gereformeerd kerk samen met nog 2 andere vrijwilligers. Koor en de bijbel studies zijn we door de week ook druk mee. In de zomer gaan we met ons gezin vaak kamperen in de Rocky Mountains. Dat is ongeveer een uur hier vandaan en daar kunnen wij ontzettend van genieten.

Hiermee wil ik mijn verhaal van “een Sploder in Canada” afronden en wil ik Ria Kappert heel hartelijk bedanken voor de pen!

Ik wil de pen graag door geven aan mijn oud buurman uit het Noorden: Kees Oosten.

 

De groeten

Jos Steegink

 

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.