december, 2003

Jolanda Boode

Beste "In de Pen" lezers,

Van Joke Stevens (v. Appa) hoorde ik, toen ik op een avond bij haar was, dat de Pen aan mij was doorgegeven.
'Lichtelijk geschrokken'; "Oh nee hé, dit is niets voor mij".
Later die week werd ik gebeld door Herman Nijenhuis en die vroeg me dus of ik een stukje wilde schrijven, want ik had de pen doorgekregen van Bert Krikkink. Maar vooruit ik zal een poging wagen.

Ik ben Johanna Hendrika Boode, oftewel Jolanda van Berendjan, geboren op 23-9-1966 te Holten (Espelo 76).
Dochter van Berendjan en Gerrie.
Enigs kind, dus zoals iedereen dan zegt: super verwend.
Verder woonde mijn Opa Gerritjan en Berendjan sr. (Ome, zoals iedereen hem noemde) bij ons in huis.
Mijn Opa is in 1998 overleden en onze Ome is vorig jaar augustus naar de Diessenplas gegaan, waar hij in november 2003 is overleden.

De kleuterschool daar ben ik niet naar toe geweest, dat was er toen nog niet bij.
Dus begon ik op de Bosschool, waar Diny Steegink mij mee naar toenam, in een klas waarin 5 meisjes zaten. Toen ik er vanaf ging was de klas gegroeid naar 8.

Daarna ben ik naar de Huishoudschool te Holten gegaan en vervolgens naar de RMLS te Hengelo. Toen ik daar mee klaar was ben ik thuis blijven werken op de boerderij en nog 15 uur in de week bij de fam. Stokkers in een winkel met huishoudelijke artikelen en gereedschap. Hier heb ik gewerkt tot eind '92, want toen werd alles verkocht en later afgebroken. Hier staat nu de Rabobank. Eén morgen in de week help ik in de huishouding bij Tante Dikie Dikkers (een tante van mijn vader) en ik ga ook al zo'n 14 jaar naar Fenny en Aaldrik (v.h. Bonte Paard). Ook als hulp in de huishouding en kinderoppas (de oppas voor drie dames is nu natuurlijk niet meer zo nodig). Maar ik ga er met veel plezier naar toe.

Op de RMLS leerde ik Erwin kennen en we kregen verkering. Hij woonde in Enschede. Na zo'n 8 jaar begonnen er plannen te komen om een huis te gaan bouwen bij de boerderij. Net toen we daar druk mee bezig waren, werd hij ziek, hij kreeg kanker, een gevecht werd dit van 2 jaar; waaraan hij op 11 november 1995 is overleden. Ineens wordt je leven anders. Zijn gevecht voor het leven, gaf mij later weer de moed en kracht om door te gaan. Vorig jaar heb ik de bouwplannen weer opgepakt en woon nu sinds afgelopen zomer op mezelf, naast mijn ouders. 

Hobby's:
Toneelspelen: Dit mag ik graag doen; eerst bij de EJV, later bij de Revue.
Zwemmen: Dat doe ik in het winterseizoen ca. 1 avond in de week in Markelo, samen met Ria Stevens en Wilhelmien Wechstapel. Voor de rest mag ik graag bloemschikken. Ook heb ik in het winterseizoen ca. 1x in de maand een spelletjesavond met Anja (v. Appie), Ria (v. Teun v. Appa) en Joke (v. Appa). Dit houdt in: een avond kaarten, Scrabble, Risk, van alles wat en natuurlijk de pot spekken, om dan een keer uit eten te gaan. 

Verder zit ik nog in het Rode Kruis Bestuur afd. Holten als vakantiecoördinator. Dit doe ik samen met Nelly Stevens.
Hier kom ik eigenlijk bij omdat ik wel eens meeging een weekje als vrijwilliger met een aangepaste vakantie van het Rode Kruis. Dit geeft je ontzettend veel voldoening.

Maar nu heb ik toch genoeg over mezelf verteld en geef ik graag de Pen door aan Fenny Paalman.

Groeten,
Jolanda Boode.

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.