juni, 2004

Jannie Terpstra-Tuitert

Zondagmiddag 15.00 uur, de telefoon…..
Met Herman Nijenhuis???? Ja…
Of ik een stukje wil schrijven in de rubriek “de Pen” op Espelo online…. O jee.. Nog niet eerder van gehoord. Fenny, ’t is even schrikken maar… toch wel leuk. En wat deed ik verder die zondag? Jawel achter de computer en alle stukjes gelezen. Het Splo gevoel komt weer helemaal naar boven drijven.

Nu zal ik eerst het één en ander over mezelf vertellen. Ik ben geboren op 25 mei 1960. Mijn vader is Jan Tuitert en mijn moeder Jet Vukkink. Samen met Diederik, Bertha dan ik en mijn jongere zus Jetta woonden wij aan de Helhuizenweg 8 in Haarle, we hoorden helemaal bij Espelo. Helaas zijn mijn vader en Diederik veel te vroeg overleden. Mijn moeder woont nu al 12 ½ in Holten en de boerderij is een paar jaar geleden verkocht.

En toen voor het eerst naar school, samen met een hele groep buurkinderen ook met Tonny en Ineke Nijenhuis zij gingen ook voor het eerst naar school, fietsten we dat lange stuk. In het begin langs Meerman, later ook vaak door het zand langs de Vale Mars. Dat was korter.

In de 2e klas ben ik van de rekstok gevallen en had ik mijn arm gebroken. Toen kon ik even niet naar school. Ik kreeg toen van iedereen uit de klas tekeningen. Ze liggen dacht ik nog ergens op zolder. Bijna alle tekeningen gingen over het prinsje Willem-Alexander dat net was geboren..

Op zondag gingen we naar de zondagsschool, dat was dicht bij ons. Wij maakten daar altijd schoon en op zondag moesten de kachels aan. Ik heb dat ook nog een tijdje gedaan. Aanmaken met hout en krantenpapier en als het vuur goed brandde dan de kolen erop. Als je pech had dan zag het binnen blauw van de rook en vaak ging ik dan ook even achter het orgel zitten en op mijn manier liedjes spelen. Het gebouwtje dat staat er niet meer, eigenlijk wel jammer.Na de Boschschool ging ik naar de Huishoudschool in Holten en deed de kantoorrichting. Na enig solliciteren kreeg ik een baantje voor een halfjaar bij de Rabobank in Haarle. Hierna kreeg ik werk in Bathmen bij administratie kantoor Muil.

In 1981 ben is getrouwd met Dick Terpstra (geen familie van….) maar wel een echte Fries Hij kwam uit Nijverdal en daar gingen wij ook wonen. Dick verzorgde de administratie en boekhouding bij een groothandel in Nijverdal. Door avondstudie behaalde hij zijn Horecadiploma’s en toen gingen we op zoek naar een passend bedrijf het liefst een dagzaak. Dat vonden we in Almelo, Koffieshop-tearoom La Magnifique midden in de stad, dat werd het. Beide hebben toen we onze baan opgezegd. Ik heb 2 dagen meegelopen en toen mochten we het zelf doen, heel spannend….. Het eerste jaar was achteraf gezien niet zo best, maar daarna kwam de loop erin en ging het steeds beter. We woonden boven de winkel. Voorheen werd dat gebruikt als verkoop-ruimte van een kledingzaak dat was dus vooral in het begin een beetje behelpen., maar we hebben hier verder een geweldige tijd gehad. 

Na 5 jaar zijn onze jongens Bart en Jeroen geboren een ééneiige tweeling. Inmiddels zijn ze 14 jaar, ze lijken op elkaar maar buitenshuis gaat elk zijn eigen gang. Ze zitten nu in 3 VWO maar in verschillende klassen (en wie was vorig jaar Bart zijn mentor en geschiedenisleraar? Wim Toorneman uit Espelo….Jeroen kent hem ook, Toorneman hield tijdens het schoolkamp in de Ardennen nogal van lange afstand wandelen en Jeroen toch iets minder……) Na 6 jaar hebben wij de koffieshop verkocht. We huurden een wat praktischer huis met tuin. In Holten kwam een MacDonald daar zochten ze personeel. Daar is Dick toen begonnen. Eerst in Holten, toen kwam de Mac. in Oldenzaal en ging hij daar naar toe. 

Thuis was ik druk met de jongens, maar een paar halve dagen in de week hielp ik in een kledingwinkel. Na 2 jaar hebben we een leuk huis met ruime tuin ( een nieuwe hobby) gekocht in de Schelfhorst in Almelo. Hier gingen de jongens naar de peuterspeelzaal en later naar de basisschool. Dick had het ondertussen wel een beetje gezien bij de MacDonald en de kilotjes van alle hamburgers zaten er ook wel aan…….. Bij toeval hoorden we dat in een nieuw gebouwde Passage in Almelo misschien een koffie/broodjeszaak zou komen en dat ze daarvoor een franchise-nemer zochten. Dick ging hierop in en na 3 jaar hamburgers werden het nu stokbroden en croissants. Inmiddels hebben we straks in augustus 10 jaar de Delifrance. De zaak loopt goed en het is leuk werk. Ikzelf werk altijd op de donderdag en wanneer dat nodig is b.v. met vakanties, ziekte van personeel of extra drukte. We gaan nu een week dicht want het interieur wordt helemaal vernieuwd. Na 10 jaar is een goede verfbeurt wel weer nodig. Eind maart moet alles klaar zijn dus als jullie in Almelo komen, kom dan ook eens bij ons. Een goede kop koffie en een lekker broodje gaat er toch altijd wel in. 

Inmiddels wonen we bijna 2 jaar aan de andere kant van Almelo, in de buurt van het ziekenhuis en nog net in de bebouwde kom met tuin waar ik me flink kan uitleven. Zo kom ik gelijk bij hetgene waar ik me verder zoal mee bezig hou. Ik heb altijd veel getekend. Van meester Hol mochten in de 6e klas mijn tekeningen achter in de klas op de grijze deur van de boekenkast hangen. (een hele eer) Later werd aan mij gevraagd voor hem een melkbus te beschilderen met de Boschschool, als afscheidscadeau. Ook de zondagsschool schilderde ik op een melkbus ik dacht voor Dhr.Maatman. Na een X aantal melkbussen en schilderlessen in Nijverdal en later in Almelo ben ik sinds de jongens er zijn hier niet meer zo mee bezig. Toen de jongens op de basisschool zaten heb ik daar een jaar of 8 als IVN-natuurouder veel geholpen. Tuinieren is een hobby, bloemschikken heb ik een tijdje gedaan en nu ben ik voor het 2e seizoen aan het boetseren, lekker kliederen met klei. Verder volg ik een beetje gitaarles en sinds 3 jaar zing ik in een koor met alleen dames, we zingen 3 of 4 stemmig. Op het ogenblik oefenen we veel jaren 60 nummers. Straks in april gaan we een weekend met het koor naar Hamburg. Ja en sporten, vroeger op school was dat niet mijn favoriete vak maar de laatste paar zomers deed ik veel aan inline-skaten. Verder probeer ik een paar keer per week naar de sportschool te gaan. Tja, je moet wat als je ouder word maar nog graag jong wil lijken……….

Nou dat was het dan, het is toch nog een heel verhaal geworden maar nu vind ik het wel genoeg geweest. De Pen wil ik doorgeven aan mijn vroegere vriendinnetje, klasgenootje en buurmeisje Tonnie Nijenhuis. Veel succes!

Groetjes aan iedereen, en misschien tot ziens in Espelo of bij ons in Almelo.
Jannie Terpstra-Tuitert 

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.