december, 2005

Henk Blankena

Hallo sploders, ex-sploders en lezers van “In de pen”.

Tijdens het Splofeest werd ik door Johan Bekkernens gevraagd om iets te schrijven in de rubriek “in de pen”.
Dit leek mij wel leuk om te doen.

Eerst zal ik mij even voorstellen, alhoewel de meeste lezers mij wel zullen kennen.
Ik ben Henk Blankena, Henk van Kolkmans Get en Dika.
Ik ben geboren op 29 mei 1963 aan de Helhuizerweg.
Ik ben de middelste, tussen Gerda en Gerrit.

Mijn school periode was eerst op de bosschool, bij juffrouw Bleumink en juffrouw Keestra. Hierna volgden nog 3 zware jaren bij meester Hol. Het mooiste vak vond ik gym en dan het liefste voetbal. Hierna ben ik naar de lagere landbouwschool in Bathmen geweest en de middelbare landbouwschool in Hengelo. 

Ik ben begonnen als oproepkracht bij de Bedrijfsverzorging in Almen. Ondertussen volgde ik regelmatig cursussen op landbouwgebied. Bij de Bedrijfsverzorging deed ik alle voorkomende werkzaamheden op bedrijven, waar iemand ziek was of waar men maar hulp kon gebruiken. Zodoende kwam ik een keer bij Henk en Gerrie Slijkhuis te werken waar ik in eerste instantie kwam om te melken. Blijkbaar beviel dit goed en kwam ik in 1983 in vaste dienst bij hen. Tot 1990 heb ik met veel plezier bij Henk en Gerrie gewerkt.

In deze jaren leerde ik in het uitgaansleven bij de Wippert, Thea Brilman kennen en met de nodige jaren van verkering en veel gereis naar Loo, zijn wij op 27 april 1989 getrouwd en wonen nu aan de Bettinkdijk 6a in Loo-Bathmen op de “Brilmanshoeve”, op de boerderij van Thea’s ouders. Sinds 2000 hebben wij de boerderij overgenomen van Thea’s ouders en werken wij samen met veel plezier op het bedrijf. Wij melken ± 60 koeien en hebben ± 50 stuks jongvee. Thea is tevens werkzaam als serveerster bij Het Bonte Paard in Holten en bij het Bockje in Bathmen. 

Wij hebben 2 kinderen, een jongen Jelmer van 14 jaar, hij zit op de Waerdenborch in Holten en een meisje Ymke van 11 jaar, zij zit op de Basisschool in Loo. Loo heeft net als Espelo een heel actief verenigingsleven. Zo ben ik in 1991 al in het bestuur gekomen van de Oranje Commissie Loo(feestcommissie). Hier ben ik 12 jaar bestuurslid van geweest, waarvan 8 jaar als secretaris. Het mooiste evenement wat we georganiseerd hebben, was het wereldrecord bierkratten stapelen in 1995 25.586 kratten met een hoogte van 10 m. In 1997 is dit record door Loo opnieuw verbeterd met een totaal aantal van 53.955 kratten met een hoogte van 12.54 m. Nu zit ik nog in de Stichting Entertainment Loo. Deze commissie beheert en onderhoud de w.c. wagen en de draaimolen. Hiervan ben ik penningmeester en beheer de agenda. Voor boekingen en inlichtingen bel: 0570-541681. 

Mijn grootste hobby is voetballen, vele jaren heb ik bij S.V. Holten gevoetbald. Door een enkelblessure moest ik mijn sportieve loopbaan bij het 1e van S.V. Holten in 1988 beëindigen. Nu is mijn grootste hobby: de Brandweer. In 1991 ik werd gevraagd om bij de Bathmense vrijwillige Brandweer te komen, maar eerst moest ik de medische keuring goed door staan en dat lukte. Een keer in de 2 weken word er geoefend, op de maandagavond bij de brandweer. 7 Jaar lang volgde ik avondcursussen en ben nu bevorderd tot onderbrandmeester, zodat ik nu bevelvoerder ben en bevel mag geven bij een calamiteit. Helaas moeten we het meeste uitrukken voor een ongeval met soms fatale gevolgen. De grootste brand die ik mee heb gemaakt, waren autogarage Groenouwe en de woonboerderij van de fam. Pinkert. Maar de meeste indruk heeft de vuurwerkramp in Enschede op mij gemaakt. Hier ben ik met mijn ploeg als 2e peloton ingezet voor bestrijding van de branden. 

Hiermee wil ik mijn verhaal afronden en iedereen nog veel leesplezier toe wensen bij de volgende “in de pen”. Bij deze geef ik de pen door aan Jantina Enderink- Klein Horstman. En wens Jantina veel succes.

P.S. Johan, nog bedankt hè.

Groetjes:
Henk en Thea
Jelmer
Ymke
Blankena uit “Loo

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.