juni, 2011

Cris Klein Lebbink

In januari van dit jaar kreeg ik een telefoontje van Espelo Online. Er werd me gevraagd iets te schrijven voor de rubriek "in de pen" en vertelde dat ik hiervoor was uitgenodigd door Jannie Reilink - Toorneman.
Ik wist wel van het bestaan van de site "Espelo.nl ", maar ik ben geen computer-mens en heb niet vaak de moeite genomen kennis te nemen van de aktiviteiten in Espelo.
Nieuwtjes in de Stentor, die betrekking hebben op Espelo, lees ik echter met veel aandacht en zo blijf ik toch een beetje op de hoogte.

Mijn naam is Chris Klein Lebbink (in Espelo ook wel genoemd Chris van de Kuster ) , zoon van Derk Jan Klein Lebbink en Jenneken Meilink. Ik ben geboren in juni 1935 aan de Okkenbroekseweg, waar nu woonachtig is de familie Wim Toorneman.

Ik herinner mij nog heel goed de eerste schooldag (april 1942 ). Mijn buurmeisje (nu mijn schoonzus ) Jenneke Haverslag nam mij 's morgens mee. Een tasje met boterhammen om de nek en toen lopen naar de Bosschool.
Drie jaar in de klassen bij juffrouw Wibbelink. Een fijne onderwijzeres, waar ik nog vaak aan heb teruggedacht. Ik heb gehoord dat ze inmiddels is overleden. In de eerste klas heb ik bij haar o.a lezen geleerd en ik vond het geweldig. Dit is zo gebleven en ook nu nog lees ik veel boeken.

Tijdens mijn eerste schooljaren was het oorlog en gebeurde er wel eens wat. ...Zo herinner ik nog heel goed een luchtaanval dicht bij school op de Raalterweg, waarbij een dorsmolen met tractor werd beschoten door Engelse vliegtuigen.
Het was angstaanjagend en wij moesten van de juffrouw allemaal onder de schoolbankjes gaan zitten.
Later hoorden we dat de bestuurder van de tractor (Johan Groteboer ) de aanval niet had overleefd.
De laatste maanden van de oorlog was de school gesloten en kregen we af en toe nog les bij een aantal ouders thuis.
Wat hebben wij ons uit kunnen leven in de bossen rond de school, zoals hutten bouwen en spelen op "het veldje"
Een tijd om nooit meer te vergeten.

Na het voortgezet onderwijs ging ik werken bij de Twentsche Bank in Deventer. Deze bank bestaat al lang niet meer, maar is via een aantal fusies opgegaan in de huidige ABN-AMRO bank.
Tot en met 1959 heb ik , met onderbreking voor de militaire dienst ,bij dit bedrijf gewerkt.
In januari 1960 kwam ik in dienst bij de Boerenleenbank (Raiffeisenbank) in Twello.
In dat jaar (inmiddels meer dan vijftig jaar geleden) ben ik getrouwd met Dine van Stroek uut Splo en gingen wij wonen in Twello.
In de zestiger jaren was er bij de banken sprake van een explosieve groei. Salarissen, melkgeld etc werden steeds meer giraal uitbetaald en dus werden er heel veel nieuwe bankrekeningen geopend.
In 1968 werd er in Teuge een kantoor in gebruik genomen en heeft het bestuur ons gevraagd daar te gaan wonen.
Het kantoor is al lang gesloten,maar wij wonen er nog steeds met heel veel plezier.

Wij genieten nu van ons pensioen en zijn dagelijks bezig met huis, tuin , familiebezoek etc.
Onze drie kinderen wonen met hun partners in Haarlem en Overeen. Onze zes kleinkinderen proberen we zo vaak mogelijk te zien.Helaas wonen ze niet in de buurt, maar wij gaan geregeld op bezoek en blijven dan meestal wel 1 of meerdere nachtjes slapen.
Zo vliegen de dagen voorbij.

Ik denk met veel plezier terug aan mijn jeugdjaren in Espelo en wens de Sploders het allerbeste en heel veel succes met hun aktiviteiten. De pen wil ik doorgeven aan Wim Toorneman

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.