oktober, 2016

Anton Jansen

Allereerst wil ik Freek bedanken voor het doorgeven van de pen.

Het heeft bij mij allemaal wat langer geduurd voordat ik de pen heb opgepakt. Dit kwam door de onverwachte ziekte van Hannie, zij heeft sinds half juni uitgezaaide melanoom, stadium 4. Een kanker die anno 2016 redelijk behandelbaar is maar niet geneesbaar. Hierdoor hadden we andere prioriteiten zodat dit schrijven uiteindelijk pas in de herfstvakantie vorm kreeg.

Als oudste zoon van Jans en Dikie ben ik op 12 november 1956 geboren op erve Haverslag, Espelo 63. Ik heb twee broers en twee zussen: Egbert, Diny, Marti en Ria. Doordat we als gezin samenwoonden met opa en opoe (Haverslag) en toen ook Lineke nog thuis woonde was het gezellig vol aan tafel. Lineke is een soort van stiefzuster van mijn moeder en 12 jaar ouder dan ik. Opoe verdeelde het vlees en dat moest je zelf verdedigen.... anders had je niks.

In mijn jongste jaren, voordat we oud genoeg waren om naar school te gaan, heb ik uiteraard veel gespeeld met de leeftijdsgenoten uit de buurt. Diny en Bert Krikkink, Herbert Krikkink en Jan Haverslag aan de andere kant van de "grote weg" (Raalterweg) en Wim en later ook Johan Baltes aan onze kant van de "grote weg". Natuurlijk de gebruikelijke boerderijspelletjes gedaan en we gingen ook de eerste verkenningen in het Splose bos uitvoeren. Het hutten bouwen, slootje springen, (fiets)crossen, etc kreeg vanaf de lagere school wat meer aandacht omdat we gewoon wat verder van huis mochten.

In de zomer van 1963 mocht ik naar de lagere school. Eerst een halve dag kennismaken. Juffrouw Van de Ridder vroeg me om een tekening te maken maar ik kon toen nog geen potlood fatsoenlijk vasthouden omdat ik tot die dag werkelijk nul komma nul interesse had in het onderwijs. Na de vakantie moest het dan toch echt gebeuren. Steeds leuker vond ik het en het ging ook goed. Drie jaar bij de juf en daarna drie jaar meester Hol. Naast het serieuze werk in de klas was het sporten op het veldje toch het mooiste. Mijn beste kameraad vanaf de eerste klas werd Freek. Ook buiten de school gingen we veel met elkaar om. Tot op de dag van vandaag. Voetballen bij SV Holten deden we in de jeugd door het leeftijdsverschil van driekwart jaar veelal in verschillende elftallen. Samen naar het eerste was bij ons een deel van de tijdsbesteding op zondag en terug naar huis via de Holterberg.

Na de lagere school ging ik naar de scholengemeenschap in Holten. Nadat ik daar mijn HAVO-diploma had gehaald ben ik naar de HTS in Hengelo gegaan. Studie Weg- en Waterbouwkunde.
In de derde klas het eerste contact met het bedrijfsleven, stages van een half jaar bij het huidige Arcadis en wegenbouwer Vermeer. Na de studie kon ik direct bij Vermeer aan de slag in Flevoland. Ook in 1979 was Flevoland al "ver weg". Dus vanaf de eerste werkdag in de kost in Lelystad.

In 1976 leerde ik Hannie kennen. Na een hele leuke tijd met veel uitgaan gingen we in 1981 samenwonen in de Botter in Lelystad. Een jaartje later zijn we getrouwd. Als kameraden was het gebruikelijk om iets uit te halen in of bij het huis van het bruidspaar. Wij dachten daar onderuit te komen omdat het te ver zou zijn voor hen.... Maar de volgende ochtend ging al vroeg de deurbel: mensen die zich aanboden als hulp in de huishouding!? Bedacht door de kameraden, in de krant een advertentie: gevraagd, hulp in de huishouding, s.v.p. reageren voor 9.00 uur in de ochtend. Uitslapen moest maar een andere keer….

In 1987 is Caressa, onze dochter, geboren. Een echte Lelystedeling met vrienden en kennissen in de eigen stad en omstreken. Na haar HBO-studie in Amsterdam werkt ze momenteel in Huizen. Sinds acht jaar woont ze samen met Gerard, hun huisje staat gelukkig ook in Lelystad.;)

Ik werk sinds 1979 bij Dura Vermeer in de wegenbouw. Begonnen als werkvoorbereider, daarna uitvoerder en vervolgens naar binnen in het calculatiewerk. Als uitvoerder mijn steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van Flevoland: de eerste bewoners begroet in Almere-Stad, Almere-Buiten en Zeewolde. Diverse polderwegen aangelegd als ontsluiting van de nieuw te bouwen boerderijen.

De laatste 10 jaar ben ik in de aanbestedingsfase in de grote projecten verantwoordelijk voor de integrale kostprijs van deze projecten. Een drukke job met veel afwisseling in soort projecten, met wisselende teams van collega's en externe deskundigen.

Hannie begon bij Kluwer in Deventer. Vanaf dat we gingen samenwonen werkt ze bij de gemeente Lelystad bij de afdeling onderwijs. Vanaf 1990 tot op de dag van vandaag werkt ze met veel enthousiasme bij hèt notariskantoor van Lelystad.

Naast ons werk beleven we beiden veel plezier en ontspanning in onze tuin met een grote vijver en recreatief fietsen. Heerlijk om in de buitenlucht actief te zijn. Daarnaast mag ik graag golfen en op de sportschool ben ik fanatiek op de spinningfiets.

Eind jaren 70 - begin jaren 80 gingen we nogal eens met Freek en Hanny op vakantie. Kampeervakanties met alles erop en eraan, en drank tot in de kleine uurtjes.
Ieder jaar gaan we samen met Caressa en Gerard op de wintersport naar Oostenrijk. Volop genieten van sportief bewegen in combinatie met de verzorging van de innerlijke mens.

Onze zomervakanties zijn de laatste jaren veelal fietsvakanties geweest, aangevuld met een weekje zon. In de herfst hebben we een "abonnement" op een royaal vakantiehuis bovenop het duin in Cadzand-Bad. Al 17 jaar hebben we daar een superweek samen met de familie Kappert. Gezelligheid ten top!

Natuurlijk zijn wij nog vrij regelmatig in Splo te vinden. Onder andere het jaarlijkse traditionele paasvuur, met name het grootste paasvuur in 1987 en de revues met bijbehorend feest hebben we goed op het netvlies. Ook gaan we graag op bezoek bij de familie in Espelo e.o. maar we zijn een stel trotse Flevolanders geworden.

Ik geef de pen door aan Ria, mijn jongste zus.

 

 

"In de Pen" is een rubriek waarin iemand (Sploder of aanverwant) een stukje schrijft over bijvoorbeeld zichzelf, hobby's, werk, een gebeurtenis, zijn omgeving etc. De keuze is aan de schrijver. Aan het eind geeft hij of zij de Pen door aan een ander. Deze rubriek heeft de intentie om elk kwartaal te verschijnen.