Herdenking Stevensmonument Holten

Organisatie: 

Espelose gemeenschap

Bij het Stevensmonument aan de Haarlerweg in Holten wordt woensdag 14 oktober om 15.30 uur de jaarlijkse herdenking gehouden. Familieleden en betrokkenen uit de naaste omgeving zullen deze middag bij de herdenking aanwezig zijn.

Op initiatief van onder anderen de heren Marsman en Tielbeek is het monument in 1998 tot stand gekomen. Het monument is geplaatst op de plek waar Marinus Stevens op 14 oktober 1944 het leven liet tijdens een razzia. Sinds 2005 worden op deze plek ook de joodse onderduiker Maurits Bachrach uit Apeldoorn en verzetsman Gerrit Jan Piksen uit Haarle herdacht. Ook zij kwamen tijdens deze razzia om het leven.

De Bosschool in Espelo heeft vanaf de oprichting het monument geadopteerd. De leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 legden jaarlijks tijdens de herdenkingsplechtigheid bloemen bij het monument en droegen gedichten voor. Vanwege de sluiting van de Bosschool heeft de Espelose gemeenschap het behoud van dit monument overgenomen en zal de jaarlijkse herdenking in ere gehouden worden waarbij alle kinderen welkom zijn.  

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om bij de herdenking aanwezig te zijn. Na afloop is er in het Trefpunt de gelegenheid om na te praten onder het genot van een kop koffie.