Beste lezer,

13 oktober a.s. Herdenking Stevensmonument Haarlerweg

Bij het Stevensmonument aan de Haarlerweg in Holten wordt vrijdag 13 oktober om 15.00 uur de jaarlijkse herdenking gehouden. Naast familieleden en betrokkenen uit de naaste omgeving zullen ook wethouder Beens en wethouder Aanstoot van de gemeente Rijssen-Holten deze middag bij de herdenking aanwezig zijn.

Tijdens deze herdenking zal door nabestaanden van de heren Johan Marsman en Jan Tielbeek een plaquette onthuld worden. De plaquette, die een blijvende plek krijgt bij het monument en de reeds aanwezige foto’s, vertelt het verhaal van Jan Tielbeek zoals het zich tijdens de razzia op 14 oktober 1944 heeft afgespeeld.

Het monument aan de Haarlerweg is in 1998 tot stand gekomen op initiatief van onder anderen de heren Marsman en Tielbeek en is geplaatst op de plek waar Marinus Stevens op die bewuste 14 oktober het leven liet tijdens de razzia. Sinds 2005 worden op deze plek ook de joodse onderduiker Maurits Bachrach uit Arnhem en verzetsman Gerrit Jan Piksen uit Nijverdal herdacht. Ook zij kwamen tijdens deze razzia om het leven.

Het behoud van het monument is in handen van de Espelose gemeenschap. Vrijwilligers verzorgen het monument en organiseren jaarlijks deze herdenking voor alle belangstellenden die ook dit jaar weer van harte worden uitgenodigd om bij de herdenking aanwezig te zijn. Met name basisschoolkinderen uit de omringende gemeenten zijn van harte welkom. Voor hen die dit indrukwekkend stukje geschiedenis uit eigen buurt nog niet kennen, is het zo belangrijk om te leren uit het verleden om het nooit weer te laten gebeuren. 

Met vriendelijke groet,
Trefpunt

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u met het e-mailadres [simplenews-subscriber:mail] bent ingeschreven voor de afdeling/categorie Trefpunt op Espelo Online. Wilt u geen mail meer ontvangen klik dan op de onderstaande link.