Records

Paasvuur 1987.

De Boakenbouwers Splo mobiliseerden in het najaar van 1986 de gehele Espelose bevolking tot het bouwen van het grootste paasvuur van de wereld, om zo een vermelding te krijgen in het "Guinness Book of Records". Niet alleen trok dit evenement naar schatting zo'n 20 duizend bezoekers, maar ook publicitair was het een succes. Zowel regionale als landelijke media hadden aandacht voor dit spektakel.

Het paasvuur werd op zondag 19 april 1987 ontstoken door burgemeester Ridder van Rappard van de gemeente Holten.

Technische gegevens:
Hoogte: 27,87 meter Doorsnede: ca. 25 meter Inhoud: ca. 4600 kubieke meter Aan de boake is een half jaar gewerkt en bevatte naar schattingen zo'n 1 miljoen dennebomen.

Paasvuur 2012.

Uit de Tubantia 6/04/2012
ESPELO -Van alle kanten barstte een luid gejuich los, gekleurde slingers vlogen door de tent, honderden vermoeide boakebouwers sloegen elkaar op de schouders en namen daarna een volgend pijpje Grolsch om hun weergaloze prestatie te vieren. De Sploders verbeterden hiermee ruimschoots hun eigen oude wereldrecord uit 1987, toen een boake van 27,87 meter in de boeken terechtkwam. Met een paasbult van bijna 46 meter staat bovendien de grootste brandstapel ter wereld in Espelo.

Een Sloveens kampvuur kwam ooit niet verder dan ruim 43 meter. De beide opmeters werden begeleid door de politieagenten Bert van Eijk en Joop Assink. Zij dienden als officiële getuigen bij het opmeten, zodat het record ook daadwerkelijk in het Guinness Book of Records kan worden opgenomen. Het opmeten werd nauwgezet gevolgd door vertegenwoordigers van lokale en landelijke media zoals RTV Oost, SBS6 en de NOS. De NOS wilde het meetresultaat graag melden in de uitzending van 18.00 uur. Dat kwam burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten ter ore en hij vroeg de boakebouwers of de NOS de uitslag al voor de bekendmaking in de tent kon krijgen. „Mooi niet, dit is ons paasvuur. Ze wachten maar.”

Hooivork gooien.

Op zondag 15 april 1990 (Eerste Paasdag) slaagde Marti Jansen uit Espelo erin om tijdens de wedstrijd "hooivork gooien" het wereldrecord in deze discipline naar Espelo te halen. Hij wist dit tweetandige hooiverzetapparaat liefst 31,33 meter ver te gooien. Inmiddels is dit record niet meer in zijn bezit. Op de foto is te zien hoe Jan Baltus een poging waagt; hij komt tot een afstand van 12,36 meter.

Sneeuwpop.

Op 15 en 16 februari 1991 bouwden de inwoners van Espelo de grootste sneeuwpop ooit in de Benelux.
Technische gegevens:
Hoogte: 11,019 meter Doorsnede t.p.v. de middel ca. 6 meter Lengte sjaal: ca. 13 meter Lengte bezem: ca. 10,5 meter Geschatte inhoud: 311 kubieke meter Geschat gewicht: 185.000 kg

 

Youtube

http://youtu.be/clTpIt55OeQ

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/09/espelo-breekt-record-met-s-werelds-g...